Vaddisznó és Őz kár a kertben

Állati vadkár okozott a tél folyamán a kertbe károkat

Az idei év a kertben a február végén bekövetkező lehűlés és késői hó miatt március közepére szorult. A késői kezdésnek több oka is volt. A téllel együtt járó szétfagyásból adódó rongálódás, mely minden tavasszal jelentkező munka kertünkbe, idén emellett az állati kártétel jelentős károkat okozott az évad elején. 

A téli hideg és a területük beszürkülése miatt a kerti tölgyfák alatt, és gyógynövény ágyásokba élelmet találó vaddisznók és őzek nagy károkat okoztak a télen. Több helyen megkezdték az intézmény drótháló kerítését, felnyomták, átfurakodtak alatta, és bejutva az ágyásokat feltúrták, határoló tégláikat ledöntötték, széttörték. Ezzel a kert szerkezetében, és krup-kiosztásában is nagy károkat okozva. A feldúlt krupokban lévő növénytövek, és gyökérzet is károsodott, mivel a kiforgatott tövek elhaltak a földtakaró hiányában, mint ahogy a megsérült növényi gyökerek is.

A kert helyreállítási munkája, és a kertet körülvevő kerítés megerősítése a növénytermesztés megkezdésével egy időben elvégzendő munka lesz így az idei évben.
 

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: