Levendula szüret a Túróczy- ház kertjében

Pannonhalma és Tihany mellett Szombathelyen is levendula szüret volt, mégpedig egy héten belül a második, ezen a júniusi napsütéses napon.

A Szent György bemutató gyógy- és fűszerkert levendula ágyásainak leszüretelése után a templomkert és a Túróczy Otthon udvarán is a szedésre került a levendula. A szüretben és a le szárazásban, csokorba közözésében segíttettek az idősotthon lakói mellet önkéntes segítők is.
 
A jó időre való tekintettek a munkát az intézmény udvarán egy mobil asztal körül végezte a sok segítő kéz. A kinyílott virágos hajtások, és a levelek eltávolítása és kiválogatása után  levendula csokrokba kötötték a virágos szárakat, és így az intézmény padlásán kialakított szárító köteleken természetes úton száradnak a morzsolásig. A munka alatt a fák árnyékában lehetőség nyílt a beszélgetésre, viccelődésre. A munkának az ebédre hívó csengetés vetett véget, mely a lakoknak az ebéd kezdetét jelentette.

A leszáradt virágokból, illatzsák, illatpárna, és levendula tea fog készülni az ősz folyamán az előzetes tervek alapján.

A levendulakötést alatt kedves meglepetésként érte a lakokat Dr. Bohócaink megérkezése, akik végig követték a levendula „útját” és szaktanácsaikkal segítették a munka még jobb elvégzését. A munkában részvevők nagy örömére mindenkihez volt egy- két kedves megjegyzésük, és építő ötletük az éppen végzett munkájával kapcsolatban. Ígéretük szerint a többi „kerti kincs” feldolgozásánál is számíthatunk figyelmes jelenlétükre.

 

Köszönöm a sok segítő kéz áldozatos munkáját!

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: