A Túróczy Otthon padlása mint gyógynövény szárító

Az idei évtől a Szent György Gyógy- és fűszernövénykert növényeinek szárítását is szolgálja az Idősotthon padlásának egy része.

A Szeretetotthon padlása mely az egész épület felett húzódik, és gipszkarton borítással  lelett szigetelve, eddig részben kihasználatlanul állt. Száraz, árnyékos, pormentes és levegőmozgása is megoldott az ablakok kialakításának köszönhetően, lehetőséget kínált a növények természetes szárításához a nyári időszak ideje alatt. A gipszkarton falak között könnyen kialakítható volt a zsinór rendszer, mely a csokorba szárítást teszi nagyobb mennyiségben lehetővé. A méretükből adódón kisebb csokrokba köthető, vagy kényesebb növényeket, mely nagyobb figyelemre érdemesek, az otthon már nem használatos ruhaszárogatóin száradhatnak a felkötözött csokrok alatt. Azon növények melyek kiterítve is száríthatók a földre elhelyezett kartonlapokon forgással kiegészülve gondosan száríttatóak.

Az otthon lakói, akik nagy segítségére vannak az Alapítványnak e munkát elősegítőt munkafázisokban, így helyben a növények mozgatása nélkül tudnak bekapcsolódni a száradás előtt a kötözési és a száradás után a morzsolási munkákba épületen belül. 

A leszáradt fűszer- és gyógynövények a morzsolás után a végső felhasználás ideéig, itt a padláson zárható üvegekbe tárolva raktározódnak el.
 

Kapcsolódó galéria

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: