Reményikes diákok rendkívüli tanórája

Népi mesterségekkel ismerkedhettek evangélikus Iskolánk alsósai június 4-én a Vasi Skanzenben.

A rendezvényen az Iskola felkérésére idei évben először Alapítványunk Szent György gyógy- és fűszerkertje is egy állomásként részt vehetett. A néphagyományokhoz tartozó növénytermesztéssel, a háztáji növényekkel és gyümölcsöknek, és azoknak a szervezetre gyakorolt kedvező  hatásával ismerkedhettek meg a diákok osztályfőnökeikkel egyetembe.

A növények felismerésével, megtapintásával, megszagolásával a gyógynövények közelebb kerülhettek minden gyerekhez. A beszélgetés során a növények magját, az élő-nedves növényt és az ebből készített szárítmányt is kezükbe vehettek a diákok, sőt az igazán érdeklődők ezen növények egy részének forrázatából készült teáját is megkóstolhatta. 

A növények ültetésről, gondozási munkáiról, szaporításáról is volt idő beszélni, a gyerekek saját otthoni élményeiket feladataikat is e témával kapcsolatban elmesélhették egymásnak és az előadónak. 

A frissen szedett levendula virágból levendula csokrot az ügyesebbek és türelmesebbek levendula buzogányt köthettek a következő állomásra indulás előtt, és egy két marok fűszernövény maggal is gazdagodhattak az érdeklődő kisdiákok. A fiúk nagy örömére kis kézi szerszámok segítségével a beszélgetésnek helyet adó porta udvarára a cserepes bemutató növények egy részét is elültethették.

 

Köszönjük a segítséget az anyukáknak és a Múzeum Falú dolgozóinak, akik biztosították a technikai feltételeket és segítették az Alapítvány munkáját e délelőtt folyamán.
 

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: