Nincs hiány, de kell a vér - Aki teheti, segítsen!

Forrás: vasnepe.hu szerző: Budai Dávid fotós: Szendi Péter

Drámaian kevés a vér az országban. Egy olvasónktól azt a hírt kaptuk, hogy a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban az életmentő műtéteken kívül egyéb műtéteket nem végeznek el. Elmesélte, hogy családtagját a napokban csak azután operálták meg, miután egy rokonuk adott vért. Utánajártunk, vajon tényleg ennyire aggasztó-e a vérhiány, és mielőtt bármit is megtudtunk volna, elmentünk vért adni, hogy legalább rajtunk ne múljon. Vas megyében szerencsére nem olyan rossz a helyzet, mint olvasónk fővárosi tapasztalata mutatja. Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a kórházban nincs vérhiány, így emiatt biztosan nem halasztanak el egyetlen műtétet sem. Csali Annamária, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának kommunikációs vezetője is azt hangsúlyozta, hogy nincsen vérhiány, csak a véradói aktivitás alacsonyabb a vártnál, ezért aztán a Vöröskereszt és a Szombathelyi Területi Vérellátó a keddi naptól már külön felhívásban szólította meg a véradókat. „Nyissa az újévet egy jó cselekedettel és adjon vért!"– olvasható a Magyar Vöröskereszt honlapján. Mint írják, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a biztonságos nemzeti vérkészlet fenntartása érdekében arra kér mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, vegyen részt az országban szervezett véradások valamelyikén, és buzdítsa véradásra ismerőseit, barátait is. Január hónapban 447 véradást szervez a Vöröskereszt országszerte, a pontos helyszínek és időpontok a veradas.hu oldalon érhetők el. Véradásra az Országos Vérellátó Szolgálatnál is van lehetőség.

Mi fel is kerestük a szombathelyi intézményüket, és megtöltöttünk egy zsákot A+-os vérrel. Aki még az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt adott vért, emlékezhet a virslire, a sörre, na és persze a kivehető szabadnapra mint a véradás kötelező és ösztönző tartozékaira. Azóta szigorodtak némileg a szabályok, így most ásványvíz, csoki és ötszáz forintos étkezési jegy jár minden véradónak, szabadnap pedig akkor, ha a munkáltató szívén viseli a véradást – automatikusan nem. Aki azonban nem tudja elképzelni a véradást virsli nélkül, annak sem kell lemondania arról, hogy három emberen segítsen. Időnként szerveznek retró véradásokat, ahol visszaidézik a régi szép időket, amelyek a kötelező sorkatonai szolgálat megszűnésével már véget értek, legalábbis véradói szempontból biztosan. Jelenleg a legnagyobb gond, hogy a fiatalok nem igazán akarják a vérüket adni, pedig jó volna, mivel a nagy véradókorosztályok lassan kiöregednek.

A vérellátó szolgálat honlapján apró vérzsákok jelzik, hogy mennyi vér van készleten. Ezek szerint egyedül az AB+-os vérnek optimális a mennyisége, és a B+ vérből van megfelelő mennyiség. A 0+, 0-, A+, A- és B- vérből éppen hogy csak elég a rendelkezésre álló készlet, AB- vérből viszont már kevés van. Megtudtuk, a helyzet azért mégsem annyira rossz, mint amilyennek látszik. Az Országos Vérellátó Szolgálat koordinációs igazgatója, Kékkőiné Nagy Éva elmondta, a zsák telítettsége nem az ellátás biztonságát, hanem a véradás szükségességét hivatott érzékeltetni. Amíg tele van, az azt jelenti, hogy az előre tervezett véradásokkal fenntartható a készlet. Ahogy csökken a zsákban a szint, egyre nagyobb erőket kell fordítaniuk a rendkívüli véradások szervezésére, donortoborzásra, illetve az adott vércsoportú véradók célzott megszólítására. Hozzátette, a jelenlegi vérkészlet a többéves januári átlagnak felel meg. Ilyenkor, tekintettel a külső körülményekre – mint az időjárás és az influenza – amelyek nagyon megnehezítik a szükséges mennyiség begyűjtését, még nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy felhívják a figyelmet a véradások fontosságára még akkor is, ha Magyarországon az egy főre eső véradások száma az európai átlag fölött van.

A biztonságos ellátáshoz naponta 1800-2000 véradónak kell jelentkeznie véradásra. Az elkövetkező pár napban jól jönne naponta 150-200 jelentkezővel több, de tartósan több véradásra nincs szükség. Miután a vérellátó az egész ország vérellátást hivatott megoldani, így a Vas megyei beteg is megkaphatja azt a vért, amit más megyékben vettek le, és ez igaz fordítva is. Megtudtuk, egyik megye sem lenne képes maradéktalanul ellátni önmagát, ehhez országos együttműködésre van szükség, ami meg is van.

 

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: