Megérkezett a magyar segélyszállítmány Ukrajnába

Forrás: Magyar Kurír, MTI. Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Beregszász – Megérkezett az ötkamionnyi magyar segélyszállítmány Kárpátaljára, illetve a Kárpátokon túlra – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára november 10-én, szerdán este az MTI-nek.

A Kárpátokon túli területre érkező kamionnal gyógyászati segédeszközöket, kórházi ágyakat juttatnak el olyan kórházakba, ahol a kelet-ukrajnai konfliktusban megsérült katonákat gyógyítják. A Kárpátaljára érkező segélyszállítmányban többnyire élelmiszer, ruhanemű, iskolaszerek és konyhai felszerelések vannak. Utóbbiakra óriási szükség van – emelte ki az államtitkár. Majd hozzátette, hogy a Lipóti Pékség felajánlásának köszönhetően sok kenyeret is vittek, egyik részét a Katolikus Karitásznak juttatják el, a másikat a Kárpátokon túlra, Ivano-Frankivszkba viszik.

Soltész Miklós kitért arra is, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) tizenegy szülészetre juttatott el újszülöttek és kisgyermekek hallásának vizsgálatához szükséges új készülékeket, amelyek közül tíz Kárpátaljára, egy pedig Lembergbe (Lviv) érkezett. Ezek átadásában Grezsa István miniszteri biztos, Edvi Péter, az NGYSZ elnöke és Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője vett részt. Mint az államtitkár elmondta, a felajánlással már nincs olyan szülészet Kárpátalján, ahol a kisgyermekek esetleges hallássérülését ne tudnák idejében diagnosztizálni.

Soltész Miklós összegzése szerint a legutóbbi segélyszállítmány is mutatja, hogy Magyarország segít azokon az országokon, ahol nagyon nagy baj van, és kiemelt figyelemben részesíti a határon túl élő magyarokat, akik Kárpátalján különösen nehéz helyzetben vannak.

Ötvenhat tonnányi, 32 millió forint értékű segélyszállítmány indult útjára Budapestről Ukrajnába a karitatív szervezeteket tömörítő Karitatív Tanács koordinálásában. A szállítmányt a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat – mint a Karitatív Tanács tagjai – állították össze. Hozzájárult a segélyhez a Johannita Segítőszolgálat, a Szent Lukács Segítőszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség segítőszervezete is.

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: