Mártonok a hit védelmében

Forrás:szombathelyi7.hu Pannónia ókeresztény örökségéről, a Szent Mártonról szóló színműről, valamint Luther és Szent Márton életének párhuzamairól esett szó a Szombathelyi Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány által szervezett konferencián.

Szivárvány havasán - Köpönyeg és palást címmel március elején mutatta be a Weöres Sándor Színház a Szent Márton-emlékévre kiírt drámapályázat győztes pályaművét. A Márton idős korában, 384-ben játszódó történet a katolikus egyház sorsfordító éveiről szól, amikor a kereszténység próbálja megtalálni helyét a császári hatalom mellett A darab szerzőjével, Szombath Andrással Gregersen-Labossa György lelkész beszélgetett a "Mártonok - Szent Márton és Luther Márton erőfeszítései a hit védelmében" címmel megrendezett konferencián az Iseumban. A drámaíró elmondta, miért épp ezt a kevésbé ismert szakaszát emelte ki Márton életének. "Érdekes például Szent Márton egyszerűsége, ami bibliai alapú. Otthonról is hozhatta, a katonaságból is, de ezt olvasta ki az evangéliumból. A szegénység demonstratív, pntosan azért, hogy szembesítse kora püspökeit azzal, hogy talán nem ez a jézusi út" - fogalmazott Szombath András drámaíró.

Aigner Géza, aki hosszú éveken át volt a szombathelyi Szent Márton-templom plébánosa, Pannónia ókeresztény emlékeiről beszélt. Felelevenítette Márton korai éveit, életének emblematikus eseményeit is. "Szent Márton életéből nagyon fontosnak tartom ezt az eseményt, amikor megjelenik álmában Krisztus, és ez a sorsfordító az életében. Itt nem csak arról van szó, hogy szeressük egymást, hanem arróől, hogy az evangélium szavai válnak valóra" - hangsúlyozta a plébános. Az előadások mellett a résztvevők Sosztarits Ottó régész vezetésével megtekintették a Szent Márton és Pannónia című kiállítást is.

A konferencia a Szent Márton-év zárása és a Reformáció Emlékév nyitánya is volt egyben az evangélikus közösség számára.

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: