Kárpátalján ülésezett a Karitatív Tanács

Beregszász – Beregszászon tartotta első kihelyezett ülését a Karitatív Tanács, jelezve ezzel a kárpátaljai magyarságnak és az ukrán embereknek, hogy Magyarország nem feledkezett meg róluk, és továbbra is számíthatnak a támogatásra.

Üzenetértéke van annak, hogy Kárpátalján tartotta első kihelyezett ülését a Karitatív Tanács (KT), jelezve ezzel a kárpátaljai magyarságnak és az ukrán embereknek, hogy Magyarország nem feledkezett meg róluk – mondta március 10-én Beregszászon Soltész Miklós államtitkár, a Karitatív Tanács elnöke.

A beregszászi polgármesteri hivatalban tartott tanácskozást követő sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a Karitatív Tanács tagszervezetei – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a velük együttműködő karitatív szervezetek, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Szeretetszolgálata, a Johannita Segítő Szolgálat és a Szent Lukács Görög Katolikus Szeretetszolgálat – Kárpátalján tartott kihelyezett ülésükkel természetes módon fejezték ki, hogy Magyarország, más országokhoz hasonlóan, elsősorban a máshová szakadt testvéreit segíti.

És ugyanennyire fontos az is, hogy olyan országokon igyekszünk segíteni, amelyek közel vannak hozzánk földrajzilag, kulturálisan és a vallást tekintve, s Ukrajna ilyen ország – tette hozzá a Karitatív Tanács elnöke. Kifejtette: Magyarország erejéhez mérten igyekszik segíteni a háborús konfliktustól szenvedő ukrán embereken is. Ki kell mondanunk, hogy Európa nyugati fele megfeledkezett Ukrajnáról, hiszen az Európai Unió kezdetben nagy gazdasági, politikai és egyéb ígéretekkel kecsegtette az országot, ami – mint időközben kiderült – nagyrészt a szavak szintjén maradt.

Soltész Miklós azt is elmondta, hogy a kihelyezett ülésen a KT tagjai 7,5–10 millió forint értékű pénz-, élelmiszer- és egyéb adományt nyújtottak át kárpátaljai társszervezeteiknek. Így a Katolikus Karitász egy kisbuszt adományozott a kárpátaljai Szent Márton Karitásznak. A gyermekétkeztetést, a rászorulók ingyenkonyhai élelmezését szolgáló adomány pedig az idén januárban Magyarországon szervezett lakossági gyűjtés eredménye.

Az államtitkár közölte, a KT kihelyezett ülésének másik napirendi pontja az április közepén záruló gyűjtésből összeállítandó segélyszállítmány célba juttatásának és elosztásának kérdése volt. A Karitatív Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy ezúttal is sikerül a tavaly júniusi szállítmányhoz hasonló, nyolc kamionból álló konvojt útnak indítani – ismét fele-fele arányban – Kárpátaljára és Ukrajna belső területeire.

Biztos vagyok abban, hogy ez a támogatás egyaránt erősíteni fogja a kárpátaljai magyarok és a többségi nemzet, valamint Magyarország és Ukrajna kapcsolatát – hangsúlyozta Soltész Miklós, majd köszönetet mondott a magyarországi embereknek és a karitatív szervezeteknek a felajánlásokért, a Kárpátalján működő magyar külképviseletek diplomatáinak pedig a támogatások célba juttatásához nyújtott segítségért.

Frissítve: Soltész Miklós: Cserbenhagyta Ukrajnát Nyugat-Európa 

Cserbenhagyta Ukrajnát Nyugat-Európa, amely most elsősorban a menekültválsággal van elfoglalva – jelentette ki Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára elmondta: a nyugat-európai államok mindent megígértek Ukrajnának Oroszországgal szemben, ehhez képest Ukrajna elvesztette területe egy részét, gazdasági és politikai csődbe került. Hozzátette: a lakosság sok helyen a teljes nyomorban tengődik, sokan a népkonyhára szorulnak.

„Ezért minden felajánlás iszonyú sokat segít, így a magyarországi és a más országokbéli is, és ezért sem állunk le a gyűjtéssel és a további küzdelemmel” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány segítsége nemcsak a kárpátaljai magyarokhoz, hanem az ukrán emberekhez is eljut.  

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy nemrégiben 8–10 millió forintnyi támogatást juttattak el Kárpátaljára; főként élelmiszereket, egészségügyi felszereléseket, de egy gépjárművet is adományoztak.

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: