Co-AGE Intézményi együttműködés idősbarát és gondoskodó közösségek támogatására

A Co-AGE projekt egy hosszú távra tervezett kezdeményezés, mely számít az önkéntes szervezetek támogatására. Partnerei tapasztalt szervezetek, amelyek jártasak a projektmunkában és elkötelezettek a projekt céljainak elérése iránt.

 

Egy határon átnyúló hálózatot építünk az önkormányzatokkal, plébániákkal, civil- és szociális szervezetekkel, valamint elkötelezett polgárokkal együtt az időskori életminőség javításáért a kommunikáció és az önkéntes munka erősítése, illetve bizalmi munkatársak képzése révén.

A projekt célja:

A Co-AGE projekt átfogó célja az osztrák-magyar határrégió közintézményeinek és civil szervezeteinek szorosabb határon átnyúló együttműködésének elősegítése önkéntességen alapuló gondoskodó közösségek révén.

 

A projekt fő eredményei:

•       gondoskodó közösségek határon átnyúló, fenntartható hálózata, melyet önkéntesek támogatnak

•       közösségi média alapú virtuális faluterek létrehozása a projektben részt vevő településeken

•       bizalmi munkatársak képzése, akik tájékoztatják az érintett idős lakosságot és a környezetüket a gondozási lehetőségekről és jogi feltételekről. Ők egyfajta „követei” lesznek a projektnek, akik jól ismerik a helyi lakosságot és azok         problémáit, és lehetőség szerint rendelkeznek számukra helyi megoldási javaslatokkal.

•       Önkéntes munka szervezeti keretfeltételeinek megteremtése

•       Az időseket célzó önkéntes munka közös, kétoldalú modelljének kidolgozása

•       Háromnyelvű útmutató az időseket célzó önkéntes munkához - A bizalmi munkatársak gyakorlati tapasztalatainak összefoglalása az átadhatóság és fenntarthatóság érdekében.

 

A projekt időtartama: 2019 november 01 – 2022 október 30

Projektterület: Vas és Győr-Moson-Sopron Megye, Burgenland és Stájerország.

Projektpartnerek: A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatért Alapítvány; Soproni Evangélikus Egyházközség; Graz-Seckau-i Egyházmegye; BFI Burgenland; Chance B Holding GmbH

Finanszírozás: a projekt az Interreg V-A AT-HU Program támogatásával valósul meg, 85%-ban az ERFA (Az Európai Regionális Fejlesztési Alap) forrásból és 15%-ban nemzeti illetve privát költségvetésből finanszírozva. Az Európai Unió mellett a projektet a következő nemzeti pénzügyi hozzájárulást biztosító szervezetek támogatják: Magyarország Kormánya; Land Burgenland; Land Steiermark

A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatért Alapítvány összköltségvetése: € 186.594,25

ERFA-forrás: € 158.605,11

Nemzeti hozzájárulás: € 18.659,42

Privát hozzájárulás: € 9.329,72

 

További információ a projektről: https://www.interreg-athu.eu/hu/coage

Elérhetőség:

Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatért Alapítvány

Vass Szilárd

Tel. +36 20 824 5327

e-mail: vass.szilard68@gmail.com

H-9700 Szombathely, Körmendi u. 2.

 

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: