Hulladék kezelési előadás a Teremtés hetében

2018.10.05.-én egy előadással kapcsolódtak a Túróczy Ház lakói a teremtés hetéhez.

A teremtés hetéhez íly módon is kapcsolódtak a Túróczy ház lakói és dolgozói a teremtésvédelemmel, a környezetvédelem kapcsán halgathattak rövid beszámolót Alapítványunk munkatársától. 

A hulladékgazdálkodás fontosságáról szóló előadás,  a megelőzést és a tudatosságot hangsúlyozta, és azt hogy a legkisebb „fogyasztó” napi döntése is segít a körülötte élő környezeten.  A szelektív gyűjtés módjairól, mely a környezettudatos gondolkodás legismertebb módja, tudtak a jelenlévők meg többet, érdekes összehasonlításokat és adatokat.  A PPT beszámoló kitért arra is, hogy a hulladékok fajtái és azok kezelése Magyarországon hogy alakult a technikai fejlődést követve az elmúlt évtizedekbe, valamint ennek mi volt a kiváltó oka. A szemétlerakók és a megsemmisítési módok mellett, az újra hasznosítás, és másod felhasználás fontosságát emelte ki Alapítványi titkárunk, aki ennek a nehézségeit is bemutatta képek és adatok segítségével, ezeket okként felsorolva hogy miért nem nagyobb ezen megoldások használata manapság.

Beszélt a vegyes anyagok szétválasztásának nehézségein és ez álltal az ilyen szemetek kezelésnek még nagyobb nehézségéről is, és alternatív kiváltási módjáról, mint az üveg- és saját textil zsák használatának elterjesztése. A csomagoló anyag többlet funkciójáról, és így megváltozott fontosságáról is szót ejtett a beszélgetés során, a termék és csomagolás arányát is 4 példán közösen végég vették a teljes bolti árat figyelembe véve, és ezt százalékos arányba visszabontva. A különböző alapanyagok előállítási költségét is a fontosabb csomagoló anyagok mint a papír, üveg, fém- és plexi doboz tekintetében megismerhették az Idős lakók, valamint ezeknek az újrafelhasználási lehetőségei, esetleges  másod „életét” bemutatva .

Az előadás, mely a végére egy beszélgetéssé fordult át, sok új információt hordozott a lakóknak az új irányok és tényszerű adatok vonatkozásában, és emellett szép emlékeket idézett az Otthon lakóiban a régmúlt emlékeinek felidézésével.

A lakok egy része a beszélgetést követően árvácskát ültetett, melyet az Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központjában működő 5 Családi Bölcsődei csoportjának még aznap ajándékba fel is vitt.
 

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: