Házhoz jövő diakónia

Alapítványunk az Ausztria-Magyarország határon átnyúló ERASMUS+ program keretében egy kétnapos szakmai továbbképzésen vett rész Pöllaubergben. A 8 fős alapítványi csoport a konzorcium két osztrák partnerének képviselőivel együtt 20 fősre bővült. A korábbi intézményi együttműködésből adódóan a résztvevők egy része már jól ismerte egymást, így a képzés hatékonysága magas fokú volt.

A szakmai munka a házhoz jövő, ún. látogató lelkigondozás témakörét foglalta magában. Az osztrák partnerek már nagy gyakorlatra tettek szert ebben a szolgálatban, és a személyes találkozó kiváló hátteret adott ezen jószolgálati munka minden elemének megismeréséhez. Az előadások és az azt követő konzultációk, az egyéni és a csoportos feladatok segítették a témakörök bővebb és részletesebb megismerését. 

A látogató lelkigondozás az idős és/vagy beteg emberek iránti szolgálatot jelenti. Cél, hogy ezen emberek ne maradjanak magukra, hanem a lelki igények, szükségletek mentén kapjanak támogatást, illetve kerüljenek olyan interakciókba, amelyek erőt adnak, reményt sugároznak számukra. Olyan képzett önkéntesek látogatják őket, akik érdeklődők az irányukba, meghallgatják őket, akiket érdekel az életük, és egyszerűen van idejük rájuk. Ezek a találkozások áldásos változatosságot jelentenek az érintettek mindennapjaiban. 

Ezen szerteteszolgálati munka vállalása természetesen motivációt, képességeket, ismereteket, megoldási módokat, módszereket igényel az ebbe bekapcsolódni kívánók részéről. A projekt ezen eleme a trénerek képzését szolgálta. Ők azok, akik a későbbiekben ezen rendszer mentén tudják majd átadni az ismereteiket a projektbe bevonandó más önkéntesek számára. A nemzetközi képzés ezen szempontok mentén valósult meg, és nyújtott hasznos, tapasztalaton alapuló ismereteket. 

A szakmailag magas színvonalú, jó hangulatú program úti áldással zárult. 

Kapcsolódó galéria

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: