Foltvarró technikával készített képek díszítik a Johanneum falait

Forrás:szombathelyi7.hu Közel ötven, foltvarró technikával készített kép díszíti a Johanneum falait az ősz végéig. Az egyházi fenntartású intézményben fontosnak tartják, hogy az ápoltak környezete szép legyen, így a tárlatnak november után folytatása is lesz.

Bensőséges kiállítás-megnyitó helyszíne volt a Johanneum Diakóniai Központ udvara. Hat alkotó és egy művészcsoport összesen közel ötven patchwork-képe díszíti mostantól az intézmény falait. “Az itt lakók, akár az idősek, vagy a demens lakóink vagy a fogyatékkal élőknek nagyon fontos az, hogy ne egy sivár környezetben éljenek, hanem amerre járnak-kelnek, ez az ő életterük, itt élik az életük nagy részét, az változatos legyen és szép legyen. Az evangélikus diakóniában amúgy is nagyon fontos az, hogy az ellátás és lelki gondoskodás, a hitélet mellett mindig a szellemi és kulturális életet is - amennyire csak lehet - fejlesszük" - hangsúlyozta Gregersen-Labossa György intézményvezető, evangélikus lelkész. 

Az ápoltak életének egyébként is része a művészet, ezeket a textilalmákat az egyik osztály betegei készítették hétköznapi foglalkozásaik során. Nem véletlen, hogy a patchwork jelenik meg a most kiállított alkotásokon is, sokakhoz közel áll a foltvarró technika. “Nagyon jól lehet anyaggal dolgozni, a lakók nagyon szeretik, mert egy puha dolog. Vakokat is be tudjuk ezáltal vonni őket a csoportmunkába, mert vakon kitapogatják a ruhák varrásait, ott végigvágják, leszedik a gombokat, tömőanyagokat készítenek, és ezáltal a csoport is ugye nagyon sokakat el lehet ezzel érni" - fogalmazott Szabó Imréné mentálhigiénés szakember.

Ez tehát az előzménye a mostani kiállításnak, amelyen egyházi és világi témák egyaránt megjelennek. "Itt ez a kép, amire fölkért tulajdonképpen az otthon, hogy az evangélikus egyház jelképét, a Luther-rózsát készítsem el, és amikor ez megtörtént, azután tulajdonképpen mindenféle témájú képeket állítottunk ki. Van itt Savaria régmúltjából képek, mozaikok, aztán természeti jellegű képek" - mondta Rácz Péterné foltvarró

A tervek szerint novemberig láthatóak az alkotások a Johanneumban, ahol karácsonyra hasonló, de már ünnepi témájú tárlat készül majd.

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: