Faültetés Pankaszon

A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítványa, a FALCO Zrt. és a Kronospan Alapítvány kezdeményezésére összesen 25 ezer fát ültetünk el az Őrségben. Az erdőtelepítési program 2023.10.19. -ei nyitóeseményén tíz ökoiskola tanulóinak a bevonásával 350 facsemetét ültettünk el Pankaszon, az Őrségi Nemzeti Park szívében.

Az Őrségi Nemzeti Park központi területén, Pankaszon kilenc szombathelyi ökoiskola, valamint a pankaszi iskola és óvoda növendékeinek jelenlétében nagyszabású nyitóünnepséggel vezették fel a faültetést. Az eseményen több vezető politikus is részvett és beszédében kiemelte, mennyire fontos a fiatal korosztály bevonása a környezet védelmét, az ökológiai fenntarthatóságot szolgáló folyamatokba.

A pankaszi faültetést a FALCO tulajdonában lévő, közel három hektáros területen kezdték meg. A gyerekek segítségével helyezték a földbe az első facsemetéket. Minden osztály minden gyereke több facsemetét is elültethetett segítő szakemberek, osztályfőnökeik segítségével a nap folyamán

A szimbolikus fatelepítést 25.000 további növény elültetése követi. A program A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány és a Répce Fa Kft. fő együttműködésével valósult meg. A nemzeti park ökológiai egyensúlyának a megőrzését Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete a megfelelő fafajok (cseres-gyertyános-kocsányos tölgyek) kiválasztásával és a terület alapos előkészítésével garantálja.

A rendezvényen a helyi iskola és óvoda színvonalas műsora mellett, a focipályán berendezett „rögtönzött kalandpark” játékai várták a részvevő gyerekeket kötetlen játékra. Itt kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a nekik tetsző játékokat. Kipróbálhatták a versenyek során három játéknemben az ügyességüket. Játékonként az első 3 diákot a nap zárásánál oklevéllel és ajándékkal is díjazták.

A program alatt a FALCO Zrt. meglepetés ajándékcsomaggal várta a program részvevőit, melyben sapka, hátizsák, esőkabát, és emléklap is megtalálható volt. A tízórais csomagok, az ebéd mindenki számára kijárt, a programok között biztosította az energia pótlását.

A rendezvény végén a verseny díjazottjainak kihirdetése mellett, minden részvevő intézmény emléklapot vehetett át a szervezőktől. 
A közös munka itt nem ért véget, hisz a cég rajz és esszé pályázatot hirdetett meg a részvevők között, melynek egyéni díjazása mellett, az osztályokat is megajándékozzák egy céglátogatás vagy a  Szombathelyi Arborétumban lévő látogatóközpont ingyenes megtekintésének lehetőségével. 

További irások a rendezvényről:

https://www.tvszombathely.hu/hirek/osszesen-25-ezer-fat-ultetnek-el-az-orsegben

https://uzletem.hu/mezogazdasag/tobb-mint-otvenezer-hektar-uj-erdo-telepitesere-palyaztak-a-magyar-gazdak

https://www.agrarkapu.hu/tobb-mint-otvenezer-hektar-uj-erdo-telepitesere-palyaztak-a-magyar-gazdak/

https://www.facebook.com/falcozrt/

https://www.nyugat.hu/cikk/ajandek_orokzold_magnolia_wssz

https://fataj.hu/2023/10/50-ezer-hektar-uj-erdo/


Fotó: Benkő Péter, Pomeisl György László

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: