Erős vár Szombathelyen az evangélikus egyház

Mintegy nyolcvanötmillió forintnyi céltámogatással segíti a FALCO Zrt. a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ bővítését. Az erről szóló támogatási szerződést szeptember 27-én írták alá a felek a szombathelyi gyülekezet nagytermében. Az eseményen az egyházi, a forprofit és a nonprofit szféra példamutató összefogását emelték ki a köszöntőkben. Faipari cég is támogatja a diakóniai központ bővülését

Szer­kesző: Bakos Ágnes
Fotó: Bony­há­di Zol­tán
Il­luszt­rá­ció: lát­vány­ter­vek
Forrás: evangelikus.hu


Egy nyáron aláírt megállapodás értelmében csaknem félmilliárd forintból bővíti a Johanneumot Szombathely városa és a Magyarországi Evangélikus Egyház. Ennek keretében huszonnégy új, örökös hajléktalanotthoni és húsz új, örökös idősotthoni férőhelyet létesítenek a diakóniai központban. Ehhez a beruházáshoz járul hozzá hetvenmillió forint pénzbeli támogatással és mintegy tizenötmillió forint értékű természetbeni céltámogatással a szombathelyi faipari vállalat, a FALCO Zrt.

„A reál és a civil szféra egymásra találása szociális területen” – így foglalta össze a faipari cég támogatását Hutflesz Mihály, az Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az együttműködés különlegességét emelte ki Szemerei János is. „Van egy egyházi közösségi szolgálat, annak erősítésére, segítésére az élet különböző területeiről látható összefogás” – mondta a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Gazdasági szereplőként tudják, hogy mennyi munka, türelem és anyagiak szükségesek egy olyan nagyszabású beruházáshoz, amelybe belefogott Szombathely és az evangélikus diakóniai központ. Ők az utóbbi területen, az anyagiakban tudnak segíteni – mondta Novák Tibor, a FALCO Zrt. vezérigazgatója. Szeretnék, ha tényleg otthon épülne, készülne – tette hozzá –, a szó igazi értelmében.

„Erős vár Szombathely életében az evangélikus egyház” – fogalmazott dr. Nemény András, Szombathely polgármestere. Hangsúlyozta, hogy jó kezekben tudhatja a város az idősellátást az evangélikusoknál, és elmondta azt is: az önkormányzat kovászként fogta össze a társadalmi felelősségvállalás szándékát‎ az evangélikus közösség felé.

„Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár, hogy a profitorientált szféra beszáll a nonprofit szektorba” – mondta köszöntőjében Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. „Jó helyre kerül a FALCO Zrt. támogatása, ahogy jó helyre került tizenhét évvel ezelőtt az idősellátás” – utalt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke arra, hogy 2004-ben adta át a megyei önkormányzat az ellátás fenntartását az evangélikus egyháznak.

Azóta számos munkaággal – például családi bölcsődével, nevelőszülői hálózattal – bővült a tevékenységi kör. Most pedig új, csaknem ezer négyzetméteres épületrész készül, valamint hatszáz négyzetmétert érint a felújítás – mutatta be az eseményen Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. A látványtervekből kiderül, hogy tágas, színes közösségi terek várják majd az ellátottakat.

 

Eredeti cikk, ahol további képeket is megtekinthet: https://www.evangelikus.hu/hireink/itthon/eros-var-szombathelyen-az-evangelikus-egyhaz

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: