Előkészületek az Őshonos fák fogadására

A pályázaton elnyert fák helyének kialakítását, annak első és talán leglátványosabb munkafázisát a régi fák kivágását, a Férfikör segítette az Alapítványunknak és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központnak elő.

A segítő felajánlásuk, mely nem egyedi alkalom, se Alapítványunk se a Központ életében, elég csak a közelmúltra tekinteni, ahol ugyancsak az Intézmény kertjében, csak egy másik részén segítettek tevőlegesen a munkára mindig készen álló Férfikör tagjai. Az időközben beálló telefonos adászavar sem akadályozta meg az egymás közötti utolsó egyeztetéseket és a kapcsolattartást sem.

Ezen a reggelen se volt ez másként, mikor a favágáshoz szükséges eszközökkel felszerelkezve neki által a régi, és már nem termő beteg gyümölcsfák kivágásának. Az alma, szilva, körte, és cseresznyefák, melyek a Szent György gyógy- és fűszernövénykert egyik határát jelentette a munka megkezdéséig, az Intézmény múltjából maradt még meg, mikor gondos ápolásnak köszönhetően termő fák voltak, ezzel friss gyümölcsöt szolgáltatva az akkori intézmény számára. 

Mára az almafákon kívül, melyek még kisseb termést érleltek, de a többi fával együtt több fabetegséggel is küzdöttek, a nem megfelelő metszés miatt túl is nőtték a megfelelő magasságot, ezzel a mellette álló fák növekedését is akadályozva már nem töltötték be az ültetéskor kívánt feladatot.
Az lomb árnyéka, ami értéket adott a fáknak, hisz az ápoltak, és a Családi Bölcsőde gyermekei gyakori vendégek volta a gyümölcsfa lugasba áthaladva a fűszerkert felé, vagy a természet változását, és a madarakat megfigyelve. 
Terveink szerint az ősszel érkező új fák pár év után át tudják venni ezt a feladatot, és gyümölcsükkel is tudnak kedveskedni az arra járóknak. A szellősebb ültetés és rendszeres gondozás miatt, bízunk a gazdag és biztos terméshozamba, valamint a gyógynövény kertel együtt a megismertetést, az információ átadást is jobban szolgálhatja majd az új és fajgazdagabb beültetésünk.
 
A fák kivágása, valamint ágaik feldarabolása után, a faanyag egy részét elszállították utánfutókkal, ezzel előkészítve a helyet, egy gépi erőt igénylő munkához, ahol a fák tönkjeit szedik ki, majd ezt követően a területet elsimítják, ezzel megteremetve az új ültetés helyét.

Kapcsolódó irás: http://www.szombathely-lutheran.hu/hireink/ferfikor/a-johanneum-kertjet-gondozta-a-ferfikor

 

Képek: Nagy- Deák József, Pomeisl György László

 

Köszönjük a Férfikör tagjainak elvégzett munkáját!
 

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: