Egy félnap a gyógynövények megismerésére

Alapítványunk egy fél napot a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészei Iskola Bobai tagintézményében töltött el ahol a felső tagozatos diákoknak tartottunk szemléletformáló- tudásbővítő előadásokat.

Az iskola két földszinti egybenyitott termében a fiatalok először a természet és az ember kapcsolatáról, a gyógynövények felhasználásáról hallhattak egy vetített képes előadást.  A második előadás a hogyan kéne a természettel jobban egységbe élni, és mi az amit kezdünk nagyszüleink korának emberéhez képest elveszíteni kéréseit járta körül. A harmadik rövidebb előadás, a minket körülvevő „kincsek” felismeréséről, szedésének eltárolásának fortélyiról és szabályairól szólt és próbált kedvet csinálni a „természet erejéhez” való visszanyúláshoz.

Az előadások után csoportokba gyakorlati foglakozásokon vehettek részt a tanulók, vegyes korosztályi csoportokba, ahol növényeket megfoghatták, megszagolhatták, sőt néhányat még meg is kóstolhattak élőnedves állapotban, vagy szörp sűrítményeként is akár. A növényeket megvizsgálhatták, frissen szedett állapotban, szárítmányként egyaránt. Elmondhatták, hogy melyik növénnyel találkoztak már, és használták már betegség megelőzésre, vagy a betegség tüneteinek enyhítésére. Újabb felhasználási módokat és jótékony hatásaikat is megismerhették az ide hozott növényeknek, valamint az alapvető elkészítési lehetőségeiket is megismerhették.

Az iskola tanárai és diákjai is nagy nyitottsággal és jókedvvel fogadták Alapítványunk ezen szemléletformáló felajánlását, így mindkét fél részéről megfogalmazódott az jövőbeni újabb hasonló témákba tett ismételt látogatás, egy újabb előadás keretében.
 

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: