Egy éve kezdték, most újabb terep meghódítása vár Dr. Bohócékra

vaol.hu szerző: Ölbei Lívia fotós: Szendi Péter Szombathely - Ő az, aki egyszer egy mágikus pillanatra mindenkiből bohócot csinált: Vass Szilárddal a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat - mint szombathelyi brand! - első évéről, a továbblépés lehetőségeiről váltottunk szót.

Dr. Bohóc köszöni, jól van: Vass Szilárd vezetésével, az evangélikus egyházközség alapítványa - és mások - odaadó támogatásával pont egy éve vizitelnek heti rendszerességgel a speciálisan szombathelyi bohócdoktorok a Markusovszky kórházban, mindenki megelégedésére. A sikerre való tekintettel úgy döntöttek, ideje terjeszkedni: irány Sopron!
Volt mire apellálnia a WSSZ színészének, aki bohócdoktorként 15 évig járta a kórházakat. Mert Vass Szilárd 2015-ben nagy döntést hozott: elhatározta, hogy önálló praxist nyit. És mert az ötlethez támogatókat is talált - mindenekelőtt a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítványt - a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat pont egy éve meg is kezdhette működését a Markusovszky Kórházban. Körülbelül úgy, ahogy Pallas Athéné kipattant Zeusz fejéből: teljes fegyverzetben.

- Magam is meglepődtem, hogy ilyen flottul ment minden. Afelől nem volt kétségem, hogy a kezdeményezés működőképes lehet, csak hát olyan sok mindenen el tud csúszni egy jó ügy is. Itt viszont tényleg minden stimmelt: köszönet mindenkinek, aki az első pillanattól teljes mellszélességgel kiállt a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat elindítása mellett; beleértve természetesen a kollégáimat is, akik lelkesen belevetették magukat a munkába: alávetették magukat egy képzésnek.
Amiről megint csak tudtam, hogy működőképes, de abban nem lehettem biztos, hogy át tudom-e adni. Azt a múlt márciusi sajtótájékoztatót pedig soha nem felejtem el. A mosolyszolgálat létrejöttének bejelentésén túl történt ott valami, amire máig büszke vagyok - és biztos, hogy tíz év múlva is büszke leszek.
Az történt, hogy Sziszi bohócot csinált a tájékoztató résztvevőiből: a kórház főigazgatójától az evangélikus lelkészen át a polgármesterig mindenki bohócorrba öltözött.
- Olyan emberekből voltam képes bohócot varázsolni, hogy azóta is megmelengeti a szívemet, ha erre gondolok. Csak egy icipici gesztus, de óriási jelentősége van. És mindannyian megtették.

Vass Szilárd évekig a szintén alapítványi keretben működő Piros Orr bohócdoktorai között járta a - nem csak budapesti - kórházakat. Ez az ausztriai központtal működő nemzetközi szervezet honosította meg a "90-es évek közepén a "bohócdoktorságot" Magyarországon, bizonyítva a régi alaptételt, hogy a nevetés igenis gyógyít, és a lelki jó közérzet hozzájárul a betegségekből való kilábaláshoz. Sziszi másfél évtizedet töltött el ebben a kötelékben. Szombathelyen meggyökerezve azonban egyre inkább meggyőződésévé vált, hogy az önálló bohócdoktori praxisnak is lehet jövője. Az első év pedig maximálisan igazolta az elgondolást.
Sziszi kezdetnek meghirdetette a "bohóciskolát": nagy kedvvel vett részt benne több kolléga (akik akár be is vethetők). A múlt nyáron spanyol mestert hívtak meg egy kurzus erejéig, az idén újabb nyári továbbképzés következik:
- Ragaszkodom ahhoz, hogy a leendő bohóckollégák ne csak tőlem tanuljanak. A fontos, hogy a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat belőlünk jött létre. Annak alapján formálódnak az útjaink, amilyenek mi vagyunk, és nem fordítva.
Ma három bohócdoktor praktizál Szombathelyen: Vass Szilárd mellett Lehőcz Zsuzsa, a Mesebolt Bábszínház színésze és Balogh János a WSSZ társulatából. Minden hétfőn két bohóc indul vizitre; Zsuzsi és Jani már annyira beletanult, hogy nemcsak Sziszivel párban, hanem akár ők ketten is lebonyolíthatják a felelősségteljes rendelést. A múlt áprilisi kezdés óta mindössze egyetlen hétfő maradt ki, de csak azért, mert tombolt az influenza: a fél színházat ledöntötte a lábáról, zárlatot rendeltek el a kórházban is.
Az elején el kellett hinniük a kórház és az osztályok vezetőinek, hogy a mosolyszolgálat jót tesz a kórházban ápolt gyerekeknek. Most már bőséges tapasztalatot is szerezhettek.
- Lassan civilben is mindenki megismer minket. És le a kalapom: minden alkalommal részletes, lelkiismeretes tájékoztatást kapunk arról, hogy hol mire, kire kell figyelnünk. Ez nagyon fontos - és sok más mellett annak a jele, hogy: igen, az orvosok, a nővérek is hisznek bennünk. A tájékozódás után átöltözünk, összehangolódunk - és elindul a vizit.
Ami sínen van, az sínen van - akár hátra is lehetne dőlni. De Vass Szilárd erről is másképpen gondolkodik.
- Szerintem az tévedés lenne elégedetten hátradőlni. Éppen azért kell ütni a vasat, mert jól működünk. Ezt képviseltem az évösszegző, további célokat megfogalmazó kuratóriumi ülésen is.
Úgyhogy megkezdődik a bővülés, vagy inkább terjeszkedés: ezentúl nemcsak a szombathelyi Markusovszky Kórházban, hanem a soproni kórházban ápolt gyerekeket is rendszeresen megörvendezteti a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat.
- Nagyon bennem maradt, amikor anno az egyik győri kórházlátogatás alkalmával fölvetődött, hogy de jó lenne, ha időnként föltűnnének bohócdoktorok Sopronban is. Akkor azt válaszoltam, hogy jó lenne - de nem rajtam múlik. Most viszont rajtam múlik!
A soproni vizitek beiktatása azt is jelenti, hogy a családias csapatnak kétszer annyit kell dolgoznia. Állnak elébe.
Sziszi különben is egyre többször érzi, hogy bohócdoktorként valójában ő az, aki kap: rengeteg szeretetet. Mindemellett "a bohócmunkában nincs olyan, hogy lenyomom". Állandó figyelem, empátia, improvizáció és magas szinten tartott energiaáramlás:
- Folyton résen kell lenni. Olyan közel vannak hozzád a gyerekek, hogy soha nem lehet hazudni.
Ment minden, mint a karikacsapás, maga Vass Szilárd is meglepődött, hogy a kollégái milyen nagy lelkesedéssel vetették be magukat a tanulásba.

http://vaol.hu/hirek/szombathely-vass-szilard-dr-bohoc-mosolyszolgalat-1827869

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: