Bohócdoktorok Bogáton

Forrás: szombathelyi7.hu Rendhagyó módon nem gyerekek, hanem idősek arcára csaltak mosolyt a bohócdoktorok kedden a Bogáti úti idősek otthonában. A hallgatóság nagyon jól fogadta a külön erre az alkalomra összeállított műsort, bekapcsolódtak az éneklésbe, és sokat nevettek a mókás jeleneteken.

Január óta rendszeres látogatói a bohócdoktorok a Markusovszky-kórház gyermekosztályának.
Ezúttal azonban nem a kis betegeket vidították fel műsorukkal, hanem a Bogáti úti idősek otthonában jártak, ahol a lakók jó része demenciával és mentális problémákkal küzdő idős ember. A Dr. Bohóc Mosolyszolgálat alapítójának a kezdetektől az volt a szándéka, hogy ne csak gyerekekhez, hanem idősekhez, fogyatékkal élőkhöz is eljussanak a piros orrú gyógyítók.

Vass Szilárd - alapító, Dr. Bohóc Mosolyszolgálat
"Ez egy rendhagyó alkalom, amivel nem fogunk felhagyni, lesznek a jövőben ilyen projektjeink, hosszabb távon - és ezt nem tudom megmondani, hogy jövőre vagy öt év múlva - szeretnénk egy-két szociális intézményt rendszeresen látogatni akár heti-kétheti rendszerességgel."

Míg a kórházban egy, legfeljebb két gyereknek játszanak egyszerre a bohócdoktorok, itt nagyobb létszámú közönség hallgatta őket. Ezért erre az alkalomra külön műsort állítottak össze, amelyben sok zene és megmosolyogtató jelenetek is szerepeltek. Kedvező volt a fogadtatás, az idősek azonnal reagáltak, és a dalokba is bekapcsolódtak.

Lehőcz Zsuzsi, Takács Dani
"Nekem nagyon jó érzés volt, ahogy velünk énekeltek, ahogy ezt befogadták és ö9rültek neki, nagyon jó érzés volt.
Igazából nemcsak az volt a különleges, hogy időseknek játszunk, hanem hogy ezt a kis produkciót most először vittük színre, ezért duplán nagy volt az izgalom."

Az otthonban mindenféle művészeti csoportot és produkciót szívesen látnak, hiszen fontosnak tartják, hogy a lakókat minél több inger érje. Ezek az alkalmak hozzájárulnak az idősek mentális és érzelmi állapotának javításához, megtörik a mindennapok monotóniáját, és segítik a szabadidő tartalmas eltöltését. Már vannak visszajáró vendégegyüttesek is.
Némethné Bogát Andrea - szociális és mentálhigiénés csoportvezető, Bogáti Idősek Otthona
"A jókedv mindig gyógyító határú, közösséggé is kovácsolja őket, és ez a rendhagyó műsor régi emlékeket is felidézett bennük, több lakónk énekelte is a dalokat. Élvezték a poénos jeleneteket, amit gyerekkorukban már egyszer megéltek, vagy a gyerekkorukra emlékezteti."

Az idősotthonban tett bohócdoktori látogatás ezúttal egy magyarországi bank támogatásával valósult meg. A mosolyszolgálat munkatársai a jövőben további szociális intézményeket is felkeresnek majd.

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: