BESZÁMOLÓ A KÖZÖSSÉGI KERT 18. ELŐADÁSÁRÓL

Ezen a szombaton az összejövetelen a régiek tudását elevenítették fel az ott lévők közös erővel.

Sokaknak eszébe jutottak azok az emlékek mikor szüleivel, nagyszüleivel, vagy rokonokkal az év valamely szakában évről évre növényeket és bogyós gyümölcsöket keresnek és szednek a lakóhelyük környékén. Családi program volt a csipkebogyó gyűjtés a faluszélen az első fagyok beköszönte után, a dércsípte piros gyümölcsök keresése a szúrós ágakon. Ahogy a zöldségeknek és gyümölcsfáknak meg van az érése, a gyógy- és fűszernövényeknek is megvan az az idő mikor a legmagasabb a hatóanyag tartalma, így a ekkor a ajánlott a szedésük  is. 


A beszélgetés során kiderült hogy mennyi népi bölcsességet használunk a mai napig is, és hogy a régiek akik a természettel még szorosabb kapcsolatban által mi mindent tudtak tenni a betegség megelőzése és a betegségek gyógyítása érdekében gyógyszer és orvos nélkül is.


A legjobb alapanyagból is lehet rossz ételt készteni, és ez az egészséges növényekre is igaz. Az hogy beteg, fertőzött öreg növényt nem gyűjtünk csak a kezdeti lépés, a beszélgetés során a gyűjtéshez használt szerszámokat, kelléket vettük először sorba, és ismerkedtünk meg helyes használatukkal. 
A gyűjtés során betartandó szabályok megismerése, melyek azt biztosítják, hogy jövőre is egészséges és megfelelő mennyiségű és minőségű növényi alapanyaghoz jussunk sok ismert munkafázist tárt a hallgatóság elé, de sok új információ is elhangzott az előadó részéről.


A mikor és mit érdemes gyűjteni kérdésre egy gyűjtési naptár közreadása segítségével tudtak válaszokat kapni a hallgatók. Ez a népi megfigyeléseken, és a modern technika segítségét felhasználva a növények anyagcseréje és aktuális hatóanyagtartalmát is egyaránt figyelembe véve készült. Ez egy jól és mindenki által könnyen használható táblázat, mely kiindulója lehet mindenki számára.

Következő előadásunk:
2018.10.13. Szombat 19. Előadás 9:00 Kisterem
Hazai fontosabb termeszthető, és gyűjthető gyógynövények és termesztése
Jól használható gyógynövény füzet 

Minden érdeklődőt szerettelek várunk ingyenesen látogatható alkalmainkra!

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: