BESZÁMOLÓ A KÖZÖSSÉGI KERT 16. ELŐADÁSÁRÓL

A nyári szünet előtti utolsó előadásunkon, mely az iskolaév kezdetével szeptemberben folytatódik, a mit használhatunk a kertünkből a növényeink táplálására, milyen növények áztatmányát, forrázatát, vagy a táplálni kívánt területen való előveteményként való termesztésével tudjuk segítetni mind egészségesebb és szebb növényeink fejlődését, erre kerestük beszegetés és ötlet csereformájában a válaszokat.  

A bió védekezés jegyében fokozottan beszéltünk, mivel a kertészkedés fő célja, hogy egészségre nem káros zöldség, gyümölcs, fűszer, gyógynövény kerüljön ki az ágyásainkból.  A kertben fellehető növények vagy kerti praktikák közül említettük meg, azokat amiket könnyek feltudunk használni a korokozók vagy állati kártétel ellen. Hosszú távra tervezve inkább a megelőzésre az elő védekezésre helyeztük a hangsúlyt e témakörnél, hisz megelőzni mindig könnyebb, mint már a tünetet kezelni.  

A kertünk betelepítésénél megfontolandó kérdés, hogy mit hova érdemes ültetni. Melyik növény melyik növénnyel tud jó együtt fejlődni, melyik miben segíti vagy gátolja a másikaz. Itt a különböző növény- és talajszintek kihasználásról, a talaj tápanyag visszapótlásról, az egymástól eltérő tenyészidők figyelembe vételéről adódott lehetőségünk a tapasztalat cserére. A témához kapcsolódóan táblázatos formában egypár jól használható ültetési párt adott közre az előadó, ami jó vezér fonala lehet az általunk betelepítetni tervezett növényeink elhelyezésénél,kedvező párosításához.
 
Ennek a társításnak egy tovább fejlesztése a tervezett vetésforgós ültetés ahol, a növények ültetési idejét, fejlődési hosszát, egymásra gyakorolt hatásukat, tápanyagszükségletüket, várható legnagyobb növekedési méretüket, a kert adottságait egyszerre vészük figyelembe, az ágyások tervezett ütemezésénél és a növények ültetési sorrendjénél.


Következő előadásunk:

2018.09.08. Szombat  17. Előadás 9:00 Kisterem

Gyógynövények és fontosságuk
Használatuk emberiség történelmében
Gyógynövénytermesztés fajtáji hazánkban

 

Köszönjük mindazoknak, akik megtisztelték előadásainkat ebben az évben és minden érdeklődőt szerettelek várunk szeptembertől folytatódó ingyenesen látogatható alkalmainkra!
 

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: