Az idősek érdekében – Bizalmi munkatársakat képeztek az evangélikusok

Forrás: vaol.hu Mintegy húsz bizalmi munkatárs képzése fejeződött be egy osztrák–magyar határon átnyúló projektben. A pályázat egyik konzorciumi tagja a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány, céljuk az idősellátás színvonalának további emelése.

A koronavírus-járvány erősen rányomta bélyegét a szociális ágazatra, nehéz időszakon vannak túl annak szereplői. Bár a személyes kapcsolatok, kontaktusok lecsökkentek, az idősek talán még nagyobb figyelemre vágynak, mint korábban.

A két magyar és három osztrák partner összefogásával megvalósuló, határon átnyúló projekt éppen ebben segíti – erről beszélt köszöntőjében Hutflesz Mihály, a szombathelyi partner vezetője. Mintegy húsz bizalmi munkatársat képeztek ki az elmúlt időszakban, volt, aki személyesen, a többiek jelképesen vehették át az ezt igazoló oklevelet a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Vass Szilárd, a szombathelyi partner projektmenedzsere elmondta, nem az önkormányzat által egyébként is elvégzett kötelező feladatokat vállalják át, hanem az idősek életminőségének javításához akarnak hozzájárulni például közösségi programok és kirándulások szervezésével. Hozzátette: a bizalmi munkatársak képzése egy mintaprojektben lezárult, a következő időszak feladata egy, ezt a feladatot ellátó hálózat kiépítése lesz. A sajtótájékoztatón elhangzott: a bizalmi munkatársak képzését coach, tréner is segítette, hiszen fontos volt, hogy megértsék: érzékeny célcsoportról van szó, akikkel bizonyos esetekben az elmúlásról és a hoszszú távú feladatokról is beszélni kell.

A projekt lehetőséget biztosított számítógépes eszközök beszerzésére és egy online felület létrehozására is – ez nagyban megkönnyítette az internetes platformon való találkozást a pandémia idején. A szervezők azt remélik, tavasszal pótolják a személyes programokat. Idő ugyanis még van rá, a projekt hivatalosan 2022 októberében zárul.

Eredeti cikk: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-idosek-erdekeben-bizalmi-munkatarsakat-kepeztek-az-evangelikusok-5531171/

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: