Az Élet nem habos torta...

Történetek Dr. Bohócaink tollából júniusi Mosolyszolgálatuk alkalmain Dr. Bohócaink személyes hangvételű történeteket osztanak meg kórházi munkájukról, mely segít láttatni azt, hogy mennyire fontos de egyben mennyire nehéz is az Ő munkájuk. Mik azok a szituációk amik szembe jönnek velük munkájuk során, mikből lesznek segítségüknek hála könnyek helyett mosolygás.

Két testvér feküdt az intenzív osztályon, egyikük 2, másik 5 év körüli. A kisebbik kómában volt még, amikor először találkoztunk velük. A nagyobbik is majdnem tetőtől talpig gipszben, bizalmatlanul méregetett minket. Próbáltunk vele kommunikálni, játszani, énekelni, de a tartózkodó megfigyelésen kívül nem méltatott minket válaszra. Ez nem ritka a kórházban, a gyerekek érthető módon nem sok fehér köpenyes egyént avatnak a bizalmukba.
Miközben egyikünk az ágy mellett fújta éppen a buborékot, másikunknak alkalma nyílt hosszabban beszélgetni az egyik nővérrel, és pontosabban tájékozódni a testvérpár körülményeiről.

Persze, hogy nem válaszol, hiszen nem magyar.
Csak átutazóban voltak a családdal, amikor karamboloztak.
Öten ültek az autóban: Apa, Anya, Nagymama, Nagylány, Kislány.
Ebből hárman azonnal meghaltak.
Nem az ő hibájuk, ami történt.
Amikor a mentősök rájuk találtak, a kisebbik még élt, de már kómában volt.
A nagyobbik a roncsok között ténfergett, életveszélyes sérülésekkel, és nem értett semmit.
    
Ezen a ponton komolyan arra gondolok, hogy az élet nem habostorta…

A két gyerkőc mentőhelikopterrel került a kórházba, és jó pár napig fogalmuk sem volt, hogy mi történt velük, hogy hol vannak ők, hogy hol vannak a szüleik. Egy olyan országból jöttek, aminek a nyelvét nem beszélték a kórházban, napokba telt, mire tolmácsot kerítettek. Egy gyerek mit érezhet, mit gondolhat ebben a helyzetben, amikor nincs ismerős, mindene fáj, semmire nem emlékszik (valószínűleg, bár ki tudja…? És ha emlékszik, az talán még rosszabb…), nincs senki, akiben támaszra lel…

Már az első alkalommal sikerült a nagylánynak mosolyt csalni az arcára. Ez nem nagy érdem, mi voltunk az elsők, akik nem szurkálni, vágni, hanem játszani próbáltak.
Második alkalommal már volt egy tolmácslány, aki beszélgetett velük – igen, magához tért a kisebbik a kómából –, és így ők velünk is kommunikáltak. Szívszorító érzés, hogy közben senki sem tudta, valójában mit tudnak a helyzetükről. Eddig a pontig még nem sikerült egyetlen rokonukat sem elérni.

Harmadszorra mindkét lány egész jó hangulatban volt, énekelgettünk, a magunk módján beszélgettünk, játszottunk… összebarátkoztunk. Gyógyulgattak, jó úton voltak a felépülés felé. Már vártuk a következő alkalmat.

Aztán értük jött egy nagybácsi és hazavitte őket. Szerencsére…

Szeretetszolgálat fő támogatói:

Alapítványunk média partnere: