Képzés a következő generáció felkészítése az idősek kísérésére és vezetésére

17 és 30 év közötti vagy, és az osztrák és a magyar határvidékről származol? Szeretnél új készségeket és kompetenciákat építeni, növelni a kölcsönös bizalmat, és olyan fontos témákat megvitatni, mint a pozitív pszichológia és a digitális módszerek az ifjúsági munkában? Kíváncsi vagy a fiatalok önkéntességének minősége és innovációja témakörének felfedezésére különféle interaktív módszerek segítségével? Készen állsz arra, hogy reflektálj saját kompetenciáidra és készségeidre, önbizalmat építs, kritikusan és innovatívan gondolkodj, és erős nemzetközi partnerségeket építs ki? A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány egy Erasmus+ pályázat keretében - osztrák partnerekkel együtt - fiatalokat készít fel az idősek támogatására. (Empowering next generation for Accompanying & Guiding Elderly)

Keresünk 2 fiatalt 17 és 30 év között, akik önkéntes munkát szeretnének végezni idősek bevonásával és beszélnek német nyelven.
Számukra egy 7 alkalmas képzést biztosítunk, az idősekkel való sikeres önkéntes tevékenységhez szükséges kulcskompetenciák fejlesztésére.
A képzés egy 7 napos ausztriai ifjúsági táborral indul 2023. augusztus 4-10-ig, ezt követően 2023 szeptember közepétől 6 alkalommal online találkoznak a résztvevők. 

A nem formális oktatás eszközeinek és módszereinek használatával a résztvevők impulzusokat kapnak az adott kurzus témájában. A kreatív módszerek gyakorlati megtapasztalásával segítjük a fiatalokat abban, hogy inspiráltabban, magabiztosabban és hatékonyabban alkalmazzák ezeket az új módszereket közösségeikben. Különös figyelmet fogunk fordítani a digitális készségek beépítésére is, hogy lehetővé tegyük a tanulás és a közvetítés jövőorientált és sokszínű megközelítését. Megkérjük őket, hogy osszák meg tapasztalataikat és ösztönözzük őket, hogy kezdeményezzenek helyi szintű projekteket, amelyek elősegítik a generációk közötti párbeszédet.

Képzési modulok:
1. modul: Ifjúsági csereprogram 2023. augusztus 4. és 10. között Haus der Stille-ben, Heiligenkreuz Am Waasenben, Stájerországban, Ausztriában (részletek ld lejjebb)
Online modulok:
2. Modul: A kurzus és a projekt bemutatása. A tanulási célok meghatározása és megoldása adminisztratív kérdések megoldása. Projektmenedzsment-ismeretek - Hogyan tervezzem a projektemet? Az egyéni coaching magyarázata; Előadók: Martina Linzer, Veronika Kirbisser (AT&HU együtt) - szeptember 26. 17:00 - 20:00
3. modul: Szociális készségek. Kommunikáció és csapatmunka; október 03. 17:00 - 20:00
4. modul: Önkéntes munka: korlátok és lehetőségek. IKIGAI; Találd meg a szenvedélyedet az önkéntességben. Előadó: Martina Linzer, Veronika Kirbisser- (AT&HU együtt),  Október 17. 17:00 - 20:00
5. modul: Generációk közötti munka - az idősekkel való munka kulcsa. Hagyományok és Rituálék Október 24. 17:00 - 20:00
6. modul: Spirituális (ön)gondozás,  Zárás, képzési igazolás. Előadó: Michaela Baumgartner, Franziska Grangl - (AT&HU együtt) - november 07. 17:00 - 20:00
(7. modul) Egyéni coaching az (ön)gondozáshoz és projektvezetési támogatáshoz, a résztvevők minden projektpartnertől kérhetik - egyénileg a résztvevőkkel november 07-ig.

Jelentkezni június végéig lehet, az alábbi regisztrációs lapon: https://forms.gle/t7okAjfkbUfRenEN9  

A képzés elvégzését egy Youth Pass igazolja, mely az EU-ban elismert igazolás, tanulmánynak számít, álláskeresésnél is előny lehet.

A képzés részeként a fiatalok önkéntes tevékenységet végeznek idősek körében (pl. látogatások vagy játékdélutánok, séták a természetben idősekkel, digitális eszközök és azok használatának bemutatása az időseknek, közös főzés vagy sütés, mesélés a válságos időkről és az ellenálló képesség erősítéséről, vagy akár csak az idősek meghallgatása és a minőségi együtt töltött idő).

Az augusztusi 7 napos képzésre a Csend Házában, Heiligenkreuz Am Waasenben (Stájerország/Österreich) kerül sor, egy nagyon biztonságos és csendes faluban (2000 lakos), gyönyörű környezetben és tiszta természetben, ahol szabadtéri tevékenységeket és elmélkedéseket tarthatunk a személyes rugalmasságról és a vezetésről. Tudjon meg többet a Csend Házáról a https://www.haus-der-stille.at/ oldalon.
Szállás: A Haus der Stille szállása a falutól távol helyezkedik el, és számos túrázási lehetőséget kínál.
Elhelyezés 1 ágyas szobákban, fürdőszobával és internet kapcsolattal. A helyszínen található a foglalkozásterem is. A tevékenységek egy része a teraszon zajlik, ha az időjárás engedi.
Közlekedés: A helyszínre és visszautazást A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány szervezi meg.
További információk:
• Biztosítás: Minden résztvevő a saját biztosításáért felelős. (Kérjük, hozza magával európai egészségbiztosítási kártyáját).
• Covid-19 megelőzés: fertőtlenítő flakonok és arcmaszkok állnak rendelkezésre. Követni fogjuk a nemzeti egészségügyi hatóságok útmutatásait.
• Tevékenységünk adaptált és keretet ad a biztonsági távolság megtartásához.
• Mit hozhatsz? Laptop/kamera, az országra jellemző ételek-italok az interkulturális estéhez (dalok, táncok, népviselet, zene stb.), valamint jó hangulat és energia
 

Tervezett program:

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: