"Mosolyszolgálat"

Dr. Bohóc Mosolyszolgálat ellátogat szociális intézményekbe, fogyatékkal élőkhöz óvodákba és iskolákba is, érzékenyítő programokon vesz részt, és bohócterápiás tevékenységgel javít a gyermekek állapotán, közérzetén. A kórházak gyermekosztályait látogató bohócdoktorok világszerte ismert – és elismert – tevékenységgel foglalkozó emberek.

Az Alapítványunk 2016.04.04 és 2019.12.31 között végzett kórház-diakóniai szolgálati ága.

2014-ben egy pályázat keretében, „Közösségfejlesztés Bohócterápiával az Óperint városrészben”címmel, fogyatékkal élő gyerekek és idősek számára biztosítottunk időtöltési lehetőséget intézményeinkben, valamint az Aranyhíd Általános Iskola tanulói között.  A megvalósult programban több mint 500 személyt tudtunk bevonni.  Ezen program megvalósításának költségeit is részben az alapítvány fedezte. 

A sikereses projekt után a tevékenység pozitív hatását látva Alapítványunk kiemelt célként kezelte ezt a feladatot és szervezte a folytatás anyagi és személyi feltételeit. A Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány jóvoltából, valamint Vass Szilárd színművész, előadóművész és bohócdoktor közreműködésével, valamint a város és civil szervezetek támogatásával a Szombathelyi kórházban 2016-tól a bohóc-terápia alapján működő „Dr. Bohóc Mosolyszolgálat” vizitjei heti rendszerességgel, 2017-ben pedig Sopronban is elindulhatott a gyerekosztályokon.  Dr. Bohóc kollegáink havi rendszerességgel idősellátással és fogyatékkel élő ellátásával foglakozó két telephelyen működő SZEDIK intézményünkbe is egy-egy alkalommal ellátogatnak. Egyházközségünk iskolájában pedig alkalmi megkeresésre műsorral kedveskednek az ott tanuló diákoknak. A város szociális programjain is rendszeresen részt vesznek munkatársaink.

A munkát e szervezeti egységünkben egy művészeti vezető és Dr. Bohóc, 4 „praktizáló” Dr. Bohóc munkatárs, és 3 gyakornok végzi, egy pénzügyi szakember és egy adminisztrátor segítségével.

Évente ez a munka 120 db kórházi vizitet és 10-15 idős és fogyatékkal élők intézményében tett látogatást jelenti, melynek során 2700 gyermeket és időst tud felvidítani Alapítványunk ezen jószolgálati tevékenysége. 

Célunk:
-    folyamatosan tudjuk folytatni tevékenységünket
-    eljussunk más kórházakba is a környező megyékben 
-    rendhagyó módon fogyatékkal élőknél is viziteljünk 
-    szociális intézményekben, valamint egyéb programokon, rendezvényeken is dolgozhassunk bohócterápiás módszerünkkel 
-    vizitáló Dr. Bohócok folyamatos szakmai tovább képzése, valamint új munkatársak kiképzése a Mosolyszolgálat munkájának végzésére, segítésére
-    ezen munkamódszer akkreditációja, így tovább adása a szociális szférába
 

Kórházi vizitek
A betegség mindenkinél ugyanazokat az érzelmi húrokat pendíti meg: fájdalom, szomorúság, ijedtség, fáradtság, szorongás, kétségbeesés… A kórházban ezek az érzések uralkodnak, legyen szó gyermekről, szülőről, vagy egészségügyi dolgozóról.
A doktorbohóc nem a betegséggel – és ezáltal az ebből következő állapotokkal – foglalkozik. Épp ellenkezőleg. Megérinti a páciens egészséges lelkét, és felszínre hozza azokat a jóérzéseket, amelyek aztán képesek legyőzni a betegséget. 

A gyógyító személyzet csak enyhíteni tud ezen a helyzeten kedvességgel, szakértelemmel, mert mindenképp el kell végeznie a fájdalmas és kellemetlen beavatkozásokat. A bohócok kórházi tevékenységét az indokolja, hogy kívülről nagyobb hatékonysággal lehet segítséget nyújtani ebben a problémában,A pszichoszomatikus egységben a lélek felől közelítenek a testhez, és a gyógyítás metódusában is a megszokottól eltérő, fordított utat járnak  be. a doktorbohóc az ép, egészséges részt keresi, azt erősíti. 
A Korházi dolgozóknak is erőt és örömet jelent ez a Bohócszolgálat, valamint könnyíti a mindennapi munkájuk elvégzését. Változatosságot hoz a mindenapjaikba, és segít a munkájukban az embert meglátni nem csak a betegségre koncentrálni.

Egy kórházi vizit alkalmával 2 doktorbohóc először civilben végigjárja az osztályokat, információkat gyűjtve az orvosoktól és nővérektől (gyermekek létszáma, betegségük, szülők vannak-e velük, stb.). Ezek után átöltöznek bohócdoktor felszerelésbe, majd az összes gyermeknél látogatást tesznek. Elég komoly improvizációs munkáról van szó. A bohócdoktornak 2-3 másodperce van eldönteni, az adott kórteremben éppen milyen természetű cselekvésre van szükség az ottani hangulattól, a betegség súlyosságától, gyermek életkorától függően. Ehhez rendelkezniük kell a megfelelő művészi, pszichológiai, valamint egészségügyi képzéssel.

Fogyatékkal élők
A művészetterápia négy klasszikus formája: zeneterápia, tánc- és mozgásterápia, képzőművészeti terápia és drámaterápia. A bohócterápia pedig gyakorlatilag a fentiek egyfajta integrált formája.
Már sokszor bebizonyosodott, hogy a fogyatékkal élők a bohócterápia hatására sokkal fogékonyabbak, nyitottabbak lesznek bármire.

Egyéb helyszínek
A bohócterápiával segítünk szociális intézményekben, óvodákban és iskolákban, egyéb helyszínek érzékenyítő programjain. A bohóc pozitív életszemlélete, társadalmi rendszeren kívülisége, speciális humora által meg tudja változtatni akár a pillanatnyi, akár hosszabb távú életszemléletünket.
 

 

 

Alapítvány fő támogatói:

Partnereink: